Self myofascial release (SMR) del 6: Insida lår (adduktorer)

Lårets insida är ett område som ofta glöms bort både när det gäller styrka, rörlighet och kvalitet på de mjuka vävnaderna. Med hjälp av SMR kan den här vävnaden, som ofta är stel, inaktiverad och spänd få betydligt bättre förutsättningar att bidra till bättre prestation.

Adduktorer

Adduktorer

Musklerna på lårets insida (adduktorerna) för bland annat benet in mot kroppen. De hjälper även till att stabilisera höften och har en koppling till bålen och påverkar bålens funktion. Muskelgruppen är viktig i höftledens framåt-bakåt rörelse, som i knäböj. Ishockeyspelare, fotbollsspelare och löpare drabbas ofta av problem med muskelgruppen.

”Att knäböja utan att använda musklerna på lårets insida fullt ut är att lämna en stor del av sin potential utanför gymmet.”
 

Ett vanligt problem i knäböj är att knäna ”faller in” i förhållande till knäna. Det inträffar när adduktorerna är svagare än lårets baksida (hamstrings) och lårets framsida (quadriceps). Att knäböja utan att använda musklerna på lårets insida fullt ut är att lämna en stor del av sin potential utanför gymmet.

Problem med adduktorerna kan leda till ljumsksmärta, ländryggsproblem och smärta i SI-leden. Stela adduktorer kan också påverka löpsteget eftersom rörelsen i höft och bäcken begränsas. Spänningar i musklerna på lårets insida kan leda till att höften blir inåtroterad och en följd av det kan vara knäproblem.

Förbättra adduktorernas kvalitet med SMR

Med SMR-teknik kan adduktorerna få betydligt bättre förutsättningar att bidra till bra prestationer.

Med foam roller och böjt ben

Med foam roller och rakt ben

Med foam roller, knäextension och knäflektion

Med Tiger tail

Kom ihåg: Arbeta alltid lugnt och kontrollerat med långsamma rörelser.

Gå till alla blogginlägg taggade med SMR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s