SMR med foam foller

Self Myofascial Release (SMR) är en mjuk vävnadsmassage som används för att förbättra kvaliteten på muskulaturen, minska tonus på överaktiv muskulatur, öka rörelseomfånget och mobiliteten samt minska mängden ärrvävnad.

Perform Better Foam roller

SMR utgör en del av min träningsfilosofi. Mina klienter och ”adepter” använder sig av tekniken som första del i sitt träningsprogram.

Hur funkar SMR?
Normalt fungerar kroppen så att när spänningen i en muskel ökar till den punkt där risken för skada blir hög stimulerar Golgi senorgan muskelspolar så att muskeln slappnar av,  genom så kallad autogen inhibition. Det är bra, men sker alltså inte innan muskeln är på väg att skadas. Med foam rolling kan man förändra muskelspänningen, vilket i sin tur stimulerar Golgi senorgan att få muskeln att slappna av tidigare än vad som hade varit fallet utan massagen. När muskeln är mindre spänd har man ett bättre utgångsläge vid stretching, som i sin tur kan öka rörelseomfånget.

Det finns flera olika redskap som kan användas för SMR. Några exempel är: foam roller (min favoritvariant på bild till höger), The Stick och Tiger Tail. Det går också bra att använda en vanlig golf- eller tennisboll.

Eric Cressey och Mike Robertson skriver mer om (och visar bilder på) SMR med foam roller här.

Myofascial release på Wikipedia.

2 thoughts on “SMR med foam foller

  1. Pingback: Bloggen närmar sig all time high… « Personlig träning, fysträning och utbildning med Erik Börjesson

  2. Pingback: Bättre teknik i benböj, del 1: Dynamisk rörlighet och SMR – ROETHLISBERGER

Lämna en kommentar