Det som händer i foten påverkar hela kroppen


Med kunskap om hela den kinetiska kedjan och hur ”allt hänger ihop” i kroppen kan du både arbeta med befintliga problem och förutse och och förebygga problem i nästa steg.

Den kinetiska kedjan är illustrerad i bilden till vänster. Den går från foten och via lederna upp i kroppen, åt båda hållen, men man brukar säga att den går från fötterna och upp. Själva grundtanken är att det som händer i en ”kedjelänk” påverkar länkarna ovanför och under den. Problem i fötterna kan därför påverka knän som påverkar höfter som påverkar ländrygg som påverkar bröstrygg osv.

På det här sättet kan till exempel fötterna orsaka problem i ländryggen enbart genom felaktiga rörelsemönster. Därför är det viktigt att scanna av hela kedjan efter just felaktiga rörelsemönster.

Pronation och supination – två problem i foten som påverkar ländryggen

  1. Om du pronerar foten så inåtroterar skenbenet. Det i sin tur gör att lårbenet/höften blir inåtroterad som påverkar bäckenet så att det tippar framåt. Om bäckenet tippar framåt så ökar svanken vilket i sin tur kan leda till problem och smärta.
    Mer om framåttippat bäcken kan du läsa här.
  2. Om du supinerar foten utåtroterar skenbenet. Ett utåtroterat skenben gör att lårbenet/höften blir utåtroterad vilket leder till ett bakåttippat bäcken. Detta leder till att ländryggen ”plattas” ut.
    Mer om bakåttippat bäcken kan du läsa här.
Den kinetiska kedjan är en av grundpelarna i min träningsfilosofi.

Läs mer

Alla blogginlägg om träning för löpare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s