Är muskeln kort eller stel?

Korta och stela används ofta som synonymer när man talar om muskler. Men en kort muskel är inte alltid stel och en stel är definitivt inte alltid kort. Om du ska korrigera problemet är det viktigt att vilket det är.

En muskel kan bli kort om den ofta befinner sig i lägen där den är förkortad.

En muskel kan bli stel om stabiliteten är dålig i närliggande leder, eller för att kroppen vill skydda andra delar som har hamnat i dåliga positioner.

Hamstrings kan kännas kort när den är förlängd

I västvärlden, där många människor sitter mer än kroppen mår bra av, beskriver vi ofta muskulaturen på lårets baksida som kort när den begränsar vår rörlighet. I själva verket är muskulaturen ofta stel och låst i ett förlängt läge.

Mycket kan utläsas ur kroppshållningen. Figuren längst till höger på bilden visar hur många som tycker sig ha kort baksida håller sitt bäcken, framåttippat (Anterior Pelvic Tilt, APT):

Neutral, Posterior Pelvic Tilt, Anterior Pelvic Tilt
Neutral position, Posterior Pelvic Tilt (PPT), Anterior Pelvic Tilt (APT)

Framåttippat bäcken (APT) är som sagt vanligt i västvärlden, där vi har en stillasittande livsstil. Och stillasittande förkortar höftböjarna på framsidan, medan hamstrings inte alls blir kort utan förlängd på baksidan, men låst i ett förlängt läge, vilket gör den stel och på så vis begränsar den rörelser.

Om du korrigerar för korthet missar du stelheten

Om du i exemplet ovan skulle ge dig på att stretcha hamstrings, i tron om att den är kort, blir du inte av med problemet eftersom muskeln inte är kort. Det enda sättet är att förändra bäckenets position, genom att till exempel skapa rörlighet i höftböjarna. Då kan hamstrings slappna av och återgå till normal längd. Self-myofascial release (t.ex foam rolling) och massage kan också hjälpa den stela muskulaturen.

Om muskeln verkligen är kort, inte stel, kan långvarig statisk streching göra det bättre.

Annons

94 thoughts on “Är muskeln kort eller stel?

 1. Stretchas:
  1. Iliopsoas
  2. Rectus femoris
  3. Erector spinae

  Tränas:
  1. Gluteus maximus
  2. Hamstrings
  3 Rectus abdominis

  Stämmer det att det är dessa muskler man ska stretcha – stärka om man vill bli av med framåttippat bäcken ? Tack på förhand.

  • Hej,

   Jag det är den generella rekommendationen, men du behöver gå in på varje individ och specifikt ge dom vilka områden dom framför allt behöver arbeta med. Det är inte säkert att att alla delarna behöver stretchas eller stärkas och aktiveras.

   Erik

  • Hej,

   Svaret beror på. Allt handlar om hur mycket tid du lägger ner på problemet och hur du attackerar det. Jag tror att du med hjälp av statisk stretch, dynamiska rörlighetsövningar och self-myofascial release kan få tydliga resultat på sex veckor.

   Angående bilden tror jag att du ska ha mycket kraftiga rörlighetsinskränkningar för att få en ökad totala längd på 2 cm genom stretch av exempelvis höftböjare. Jag har aldrig hört om något sådant iaf.

   Mvh Erik

 2. Okej 🙂 http://www.exrx.net/ExInfo/Posture.html ”lordosis” är det bra övningar tkr du ifall man
  ska bli av med problemet ?? 🙂

  Stretchas: 3 gånger/dag – Morgon/Eftermiddag/Kväll

  1. Höftböjaren (Iliopsoas) Stretch – Håll 30 s 3 ggr/ben

  2. Quadriceps Femoris Stretch – Håll 30 s 3 ggr/ben

  3. Sittande Erector spinae Stretch (Raka ryggmuskeln) Håll 15 sek 3 ggr

  Stärkas:

  Maskiner:

  1. Gluteus maximus- Stora sätesmuskeln / Sittande benpress Stretcha quadriceps efteråt (foam rolling)

  2. Hamstringsmusklerna – Baksida lår / Bencurl – Sittande

  3. Rectus Abdominis/ Yttre Sneda bukmusklerna / Sittande crunch i maskin

  Kroppsövningar:
  1. Höftlyft – Gluteus maximus Håll 10 sek 10 reps / 4ggr/dag
  2. Plankan – Håll 30 sek 3 Reps 3 ggr/dag

  Övrigt:

  När du står, går etc stå rakt och driva din glutes (rumpan) i som hur man gör liggande höft förlängningar. Håll det på det sättet när du inte sitter. KOM IHÅG, detta är mycket viktigt, kommer detta få bli av med din smärta i nedre ryggen problem! det är svårt först, men du får använda till det.

  När du sitter ner, sitta rakt, men inte pressa korsryggen ut.

  Tänker nog köra efter detta schema vad tkr du om det ?? 🙂

  En fråga till: är lower cross syndrom detsamma som anterior pelvic tilt ? Mvh// John

  • Hej,

   Jag tycker att du ska göra så att du prövar upplägget ovan och ser om du får resultat som du är nöjd med. Det funkar säkert, det finns alltid en smaksak som avgör vilka övningar du vill använda dig av. Personligen hade jag nog valt några andra, men du kommer säkert att lyckas med dessa också.

   Anterior pelvic tilt innebär att bäckenet är tippat framåt medan Lower cross syndrom är ett syndrom som innebär att bäckenet också är tippat framåt, men där Vladimir Janda beskriver varför han tror att det sker.

   Kör hårt!

  • Det är möjligt att du har rätt, jag säger bara att jag inte sett någon ha så kraftiga problem med en överdriven svank att dom blivit 2 cm längre om dom löst sitt problem.

   Mvh Erik

 3. Tackar så hjärtligt för de utmärkta svaren 🙂

  Jag har suttit framåtlutad vid datorn mycket så det borde nog handla om svaga gluteus maximus, hamstrings och korta höftböjare / rectus femoris i mitt fall.

  Skulle också gärna vilja veta följande: Vem bör man vända sig till om man vill KLARLÄGGA vilka muskelgrupper som är KORTA/STELA alternativt LÅNGA/SVAGA.. Är det kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast som kan dessa problem bäst ?.. Mvh / John

  • Hej,

   Det låter rimligt. Lägg lite fokus på att aktivera och stärka rätt områden och öka muskelkvalitet och rörelseomfång i de som behöver det så kommer du säkert att få en bättre funktion i rörelseapparaten.

   Som svar på din fråga så tror jag inte att det handlar om en viss yrkeskategori som kan hjälpa dig. Jag känner naprapater, sjukgymnaster, fystränare, personliga tränare och massörer som skulle kunna göra en bedömningen så det handlar helt enkelt om att hitta rätt person.

   Erik

 4. Tack återigen! Hur viktig tror du tensor fasciae latae är ? har hört att den också bidrar till framåttipning . ?

  • Hej,

   Det är svårt att gradera en muskels betydelse, men eftersom allt hänger ihop är det klart att det är viktigt att ha god kvalitet och längd på muskeln. Just vid sittande som du skrev förut att du gjort mycket så riskeras det att TFL blir kort så du ska nog kolla statusen på muskeln och arbeta med den vid behöv.

   Erik

  • Hej,

   Det går att klara själv, men blir givetvis bättre om någon kan kolla dig. Mitt tips till dig är att pröva dig fram. Om du under en längre tid stretchat baksidan och inte uppnått resultat skulle jag ta en annan väg och pröva att arbeta med self-myofascial release och aktiveringsövningar för sätet för att på så sätt få hamstrings att släppa lite.

   Mvh Erik

 5. Jag har framåttipat bäcken (anterior pelvic tilt-lower cross syndrome) , som beror på mycket framåtlutande sittande framför datorn, jag har läst olika om hur detta ska korrigeras, jag har trott att man ska
  STRETCHA HÖFTFLEXORERNA

  [de kraftfullaste höftflexorerna]

  1. Iliopsoas (iliacus & psoas major/minor)
  2. Rectus femoris
  3. Tensor fasciae latae (TFL)

  Övriga:

  * Adductor longus
  * Adductor brevis
  * Pectineus
  * Sartorius

  Övriga muskler som producerar framåttipning av bäckenet

  * Erector Spinae
  * Latissimus dorsi
  * Quadratus lumborum

  STÄRKA HÖFTEXTENSORERNA

  Höftextensorer: Producerar bakåttippning av bäckenet

  Träning

  [de kraftfullaste höftextensorerna]

  1. Gluteus maximus
  2. Hamstrings – Biceps femoris (long head) Semimembranosus / Semitendiunosus

  Övriga:

  * Adductor magnus

  Övriga muskler som producerar bakåttippning av bäckenet [ej höftextensorer]

  * Rectus abdominis
  * External obliques
  * Internal obliques
  _______________________________

  Sedan blir jag lite förvirrad, för att det verkar finnas fler muskler som är inblandade.

  http://tinypic.com/view.php?pic=2ezpuns&s=5 <—- Se bild

  Här ser man att tex Hamstrings & piriformis ska stretchas ?

  http://tinypic.com/view.php?pic=1zmypo5&s=5 <—- Se bild

  Här så ska Hamstring stärkas ?

  http://tinypic.com/view.php?pic=2u8grxh&s=5 <—— Se bild

  Här beskriver Vladimir Janda lower cross syndrome då ska Hamstring stretchas.

  Jag har alltid trott att Hamstring ska tränas/stärkas eftersom den är en extensor.

  Höftflexorer – Höftextensorer
  http://tinypic.com/view.php?pic=vwvepy&s=5 <—–

  Tror du att hamstring ska stärkas eller strechas i mitt fall? Tack på förhand 🙂

  • Hej John,

   Det är vanligt med ett framåttippat bäcken för personer som sitter mycket. Som du skriver handlar det om att vissa muskler behöver stärkas/aktiveras och andra behöver slappna av och få ett fullt rörelseutslag.

   När det gäller din fråga så tror jag lösningen ligger i att du förändrar ditt rörelsemönster i vardagen (sitta mindre tid av dagen) först och främst. Sen kan du titta på din lordos (kurvaturen i ländryggen). Är den kraftig och kort brukar problemet framför allt sitta i musklerna kring bäckenet och då stärker och aktiverar du sätet samt försöker att få fullt rörelseomfång i höftböjarna. Är det en mindre och utdragen lordos är det troligt att problemet till största del sitter i bålmuskulaturen och då börjar du där.

   Hamstrings är inte det som du primärt arbetar med för att komma till rätta med LCS. Om du arbetar med sätet så att det gör sin del i höftextensionen kan hamstrings slappna av och få ett normalt rörelseutslag.

   Mvh Erik

 6. Tack för det snabba svaret! så om hamstrings nu skulle vara strama, ska jag alltså inte stretcha de ?

  • Hej,

   Läs inlägget ”Är muskeln stel eller kort”. En muskel kan upplevas på ett sätt men vara på ett annat så det är inte säkert att den behöver stretchas.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 7. okej, stämmer det om man tränar en muskel tex, förlängd/svag gluteus maximus att den blir kort/stram ?

 8. Aha ok! så om tex gluteus maximus är fasisk, så kan den alltså bli tonisk vid regelbunden styrketräning, och ingen stretching ?

  • Nej, musklerna har generellt benägenhet att antingen vara toniska eller fasiska. Sätesmuskulaturen behöver oftast aktiveras och stärkas. Bara för att du tränar dom kvaliteterna förändras inte behovet. Målet är att att få en balanserad kropp där du bra funktion i muskler och leder och inte behöver hålla på med korrigerande övningar.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 9. Jag vet att M. piriformis är viktigt att stretcha om man har lower cross syndrome.. kan du visa hur man bäst stretchar piriformis muskeln utan att få med gluteus maximus?

  • Hej,

   Varför är det viktigt att ebdast stretcha piriformis? Piriformis utåtroterar i höftleden under 60 graders höftflexion över 60 grader inåtroterar den. Gluteus maximus utåtroterar också i höftleden så det kan vara svårt att endast komma åt den ena.

   Här har du en stretch:

   Här är en annan:

   Mvh

   Erik

 10. Ok så piriformis är alltså svår att isolera? Hur ofta tycker du att man bör stretcha, iliopsoas, rectus femoris & TFL mm. Varje dag eller ?

 11. Jag har varit hos en kiropraktor som konstaterade att jag hade lower cross syndrom.

  Min höftböjare (iliopsoas) var väldigt kort samt rectus femoris.. Har du nåt bra tips hur man kan förlänga muskeln, förutom statisk stretching ? tack på förhand.

 12. Ska dit igen… Sen en viktigt sak som man ofta glömmer här är att pirformis är en antagonist till iliopsoas.. Struntar man i att töja piriformis kommer den att vidmakthålla en kort höftböjare… Även gluteus medius/minimus är viktiga att stretcha dess uppgift är att hålla bäckenet rakt, framförallt vid gång…

  • Du kan testa muskellängden, gärna både aktivt och passivt. Det görs lättast genom att du ligger på rygg och lyfter ett ben i taget så högt du kan utan att böja det eller att tippa bäckenet. Passivt kan du göra det genom att du ber någon att flytta benet så långt det går. Mellan 80-90 grader bör du åtminstone hamna.

   Mvh Erik

 13. Aha okej så om jag inte kommer 80-90 grader i höftleden, är den alltså förkortad & inte stel ? kan jag utesluta att den är stel då ?

  • Hej,

   Det går inte att utesluta något generellt eftersom alla är olika, men om du inte uppnår 80 grader så får du inte ett godkänt rörelseutslag. Arbetar du dessutom med self-myofascial release samt aktverings- och styrkeövningar för sätet och rörligheten inte blir bättre är den troligtvis kort.

   Mvh Erik

 14. Otroligt intressant och välskriven blogg, för det första! Jag läser till sjukgymnast och samlar mycket inspiration härifrån. Sedan har jag en liten fundering: kan det vara så att både iliopsoas och hamstrings är förkortade? Eller är det alltid ”antingen eller”?

  • Hej,

   Tack så mycket för din feedback, det känns verkligen kul att höra. Med de personer jag träffar så upplever jag inte att det är någon som har både höftböjare och hamstrings som är förkortade. Det är antingen eller som gäller enligt min erfarenhet i just det här fallet.

   Mvh Erik

   • Tack så mycket för ditt svar! Jag tycker att det låter logiskt. Jag vet att jag är lite kort i höftflexorerna, och har samtidigt dålig rörlighet i baksidan (påverkar exv marklyft). Jag upplever dock inte att det stramar i hamstrings när jag böjer mig framåt, utan snarare i vaderna. Jag förstår om du inte känner för att göra någon bedömning på mig 😉 men jag tänkte ändå fråga om du tror att jag kan vara kort i höftflexorerna OCH i vaderna? Och att min dåliga rörlighet alltså kan bli bättre om jag stretchar dessa muskelgrupper.

   • Hej,

    Absolut kan du vara kort i båda dessa muskelgrupper.

    Jag skulle rekommendera dig att höra en ordentlig screening för att få vera hur det ligger till.

    När det gäller lösningen tycker jag det bästa är att arbeta med kvaliteten av de mjuka vävnaderna (myofascial release, ART, Graston, Self-myofascial release m.fl), dynamiska rörlighrtsövningar och stretching.

    Med vänlig hälsning,

    Erik

 15. Hej, om hamstrings är spänd i ett förlängd läge, kan jag strecha hamstrings antagonister och samtidigt stärka hamstrings i tex bencurl, eller bör jag vänta tills hamstrings har återgått till sin ursprungslängd innan jag tränar ? Tack på förhand 🙂

  • Hej,

   Vid ett Lower Crossed Syndrom så är strategin alltid att börja med att försöka öka rörligheten i de facililiterade musklerna (höftböjarna i det här fallet). Nästa steg är att aktivera/stärka de inhiberade musklerna.

   Jag tycker absolut att du ska stretcha de muskler som böjer höftleden. Sen kan du stärka hamstrings, men välj bättre övningar en lårcurl. Enbens raka marklyft, raka marklyft eller finnen är mycket bättre alternativ eftersom hamstring i en funktionell anatomi framför allt är en höftextensor.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 16. Menar du inte tvärtom att öka rörligheten först i de spända och överaktiva musklerna (toniska) ?
  först för att sedan aktiva/stärka de faciliterade musklerna 🙂 ? Mvh/John

  • Hej,

   Jag menar precis som jag skrev att du ska öka rörligheten i de faciliterade (toniska) musklerna. Därefter bör du aktivera/stärka de inhiberade (fasiska) musklerna.

   Mvh Erik

 17. Mm som jag trodde då, trodde att ”faciliterad” och ”fasisk” var samma sak! blev nog missuppfattning där. ?

 18. Jag köpte en foam roller från eleiko av märket ”TOGU” den är grymt bra. I början när jag foam rolla min rectus femoris så var det som ren tortyr 🙂 men nu har muskeln blivit mjuk och återfått sin normallängd. För visst är det väl tänkt att stretcha med foam roller ?

  • Bra köp! När du rullar är det ofta smärtsamt i början men kroppen anpassar sig gradvis vilket minskar smärtan samtidigt som det sker en del fysiologiskt i kroppen vilket inte är helt klarlagt i dagsläget.

   Du får helt klart bättre rörelser med olika myofasciella release-tekniker, exempelvis foam rolling, och det är en viktig del i mångas träningsprogram men det är inte stretching eftersom det inte handlar om att förlänga muskeln.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 19. ”With back extensor or hip flexor tightness it is necessary to treat these muscles to restore normal length. Before the abdominals can be expected to function optimally”

  Med ryggsträckaren eller höftböjare korthet/spändhet är det nödvändigt att behandla dessa muskler för att återställa normal längd på höftböjare och ryggsträckaren. Innan magmusklerna kan förväntas fungera optimalt.

  Så står det i boken ”Muscles Testing And Function with posture and pain. På sidan 224. Gäller det bara dessa muskler eller gäller det funktionen mellan bröstmusklerna och rhomboids också tror du ? alltså korthet och svaghet mellan antagonister emellan.

  Jag undrar även hur man stretchar erector spinae enligt pnf-metoden effektivt. Tack på förhand. Mvh/John

  • Hej,

   Det gäller fasiska och toniska muskler generellt precis som jag skrev tidigare: ”du ska öka rörligheten i de faciliterade (toniska) musklerna. Därefter bör du aktivera/stärka de inhiberade (fasiska) musklerna.”

   Jag använder mig inte av någon direkt stretching för Erector spinae så du får googla för att hitta de övningarna.

   Mvh Erik

 20. Okej! men har du någon bra stretchövning för tensor fascia latae då ? jag har fått bra längd på iliopsoas & rectus femoris. Fast tensorn är fortfarande lite kort !

  • Ok, jag vet inte riktigt vad du tänker på. Generellt i LCS är en del muskler förlängda, svaga eller inhiberade och den andra sidan faciliterad så jag kan nog inte ge dig ett svar.

   Erik

  • Hej,

   Om Hamstring är låst i ett förlängt läge beror det ofta på att sätesmuskulaturen är inhiberad och hamstrings tvingas då att göra en stor del av sätets arbete.

   Lösningen är att väcka sätesmuskulaturen. När dem fungerar som den ska kan hamstrings släppa och gå tillbaka till sitt normala läge.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 21. Okej om gluteus maximus är hämmad (inhibited) och med största sannolikhet också långsträckt (elongated) vad skall man göra för att få igång sätets versamhet igen när sätet lagt ner verksamheten, några specifika övningar ? tack på förhand! =) MVH// John

  • Hej,

   Det bästa är att kontakta en duktig tränare/terapeut som kan hjälp dig på plats efter att ha gjort en bra screening och konstaterat hur helheten ser ut.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 22. Om en muskel är förkortad betyder det att muskelfibrerna har ”dragit ihop sig”, och ifall man stretchar går muskeln tillbaka till sin ursprungliga längd då ? MVh

  • När sarkomererna drar ihop dig blir det än större del av filamenten som har kontakt med varandra och vice versa när muskeln sträcks ut. Har muskeln sträckts ut till sin fulla längd kan du ändå få ett ökat rörelseutslag genom att andra vävnader kan påverkas.

   En anledning till att du får ett ökat rörelseomfång vid korrekt stretching är att sensoriken påverkas, du kan helt enkelt hantera smärtan bättre vid stretchingen och kan därför sträcka ut längre.

   Hoppas du fick ut något av svaret!

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 23. Vad forskningen dock har kommit fram till idag är att stretching inte gör att du undviker att få träningsvärk dagen eller dagarna efter men kan dock skynda på återhämtningen av muskulaturen

  ”SAMT FÅ DEN TILLBAKS TILL NATURLIG LÄNGD”.

  En muskel kan liknas vid ett gummiband. När den töjs ut blir den absolut längre men när sedan man släpper på trycket går den tillbaka till sin URSPRUNGLIGA LÄNGD. En muskel i sig blir aldrig längre. Varför man blir rörligare utav stretching beror framförallt på en ökad toleransnivå i det centrala nervsystemet (det ger med sig och bryr sig inte lika mycket om smärtan) samt att omkringliggande strukturer (ledband, ledkapsel med mera) får en ökad elasticitet. Skrivet av naprapaten axon

  Har jag fattat saken rätt. Att om t.ex Rectus Femoris är i förkortad position. Kan jag med tex PNF; Contract relax (KAT) stretch eller statisk stretch få muskeln tillbaka till sin normala längd ? fast Rectus Femoris kan ALdrig i sig bli längre när jag fått normal rörlighet i muskeln ? Mvh / John

 24. Okej en till viktig fråga: När man fått normal rörlighet(längd i de förkortade musklerna, hur ofta bör man underhålla (stretcha) dem för att de ska behålla sin naturliga längd och inte åergå till en förkortad position ? Mvh// John

 25. Mina trapezius (övre fibrer) är väldigt spända och korta och det är svårt att få en riktigt bra töj i dem (antagligen för dem är så spända) när jag stretchar dem, har du något tips hur jag kan lösa det ?

  Och en sak till: Jag har nästan överallt läst att höftleden är inåtroterat vid ett framåttippat bäcken, men på den här sidan står det de motsatta, lite förvirrande.

  http://www.rotexonline.com/rehabilitation/lower-crossed-syndrome

  Här kan man läsa ”Almost always, the hip joint is found to be externally rotated when the pelvis is in this anterior pelvic tilt position.” Vad tror du är det rätta ? tack på förhand. Mvh.

  • Hej,

   Jag tycker att du ska kontaka en manuell terapeut så att du blir av med dina problem och så bör du se över ditt vardagliga rörelsemönster och förändra det så att du inte spänner dig för mycket.

   Av det jag sett är höften inåtroterad vid ett framåttippat bäcken.

   Mvh

   Erik

  • Erector Spinae löper från bäckenet upp till skallbasen så att prickskjuta vissa delar kommer inte att gå. Muskeln fungerar som en helhet. Men tränar du exempelvis marklyft kommer muskulaturen att få arbeta för att stabilisera ryggraden genom hela lyftet.

   Erik

 26. Aha okej, för jag har nämligen för mycket kyfos i bröstryggen, och då ska man som bekant stretcha de övre fibrerna till magmusklerna och stärka bröstryggens sträckare..

  • Det kan vara så att du har ett behov av det, jag kan omöjligt avgöra det här.

   Mitt råd är detsamma nu som de senaste gångerna; konsultera en utbildad person som du fysiskt kan träffa och låt den personen avgöra vad som behöver göras.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

  • Hej,

   Det gör alla. Att kunna pronera är nödvändigt för ett korrekt gång- och löpsteg.

   Är det dessutom medfött så har din kropp adapterat till det och försöker du att ändra så blir problemet troligtvis större än vad det är idag.

   Erik

 27. Okej men jag har en normal hålfot, men foten pronerar (för mycket) vid belastning, så det ser plattfot ut, går det inte korrigera med fotinlägg ?

  • Jag kan inte göra såna bedömningar över internet. Som jag tidigare sagt, sök hjälp av en kompetent person som kan screena dig och avgöra vad som behövs för just dig!

   Erik

 28. Jag har fått ont i hamstringsmuskulaturen, pga av de är förlängda och överaktiva hur löser jag det problemen mvh// John

 29. Hej!
  Om man misstänker sig ha ett framåttippat bäcken och vill kolla upp det samt få hjälp och råd om hur man återgäldar det, vilken typ av person ska man besöka? En doktor? Kiropraktor? Massör?

  • Hej,

   Du kan säkert gå till en duktig personlig tränar eller en bra manuell terapeut (naprapat, kiropraktor, sjukgymnast) och få hjälp med olika rörelsetester och sedan få tips på hur du kan förbättra eventuella problem.

   Med vänlig hälsning,

   Erik

 30. Hej Erik
  Har en son på 15 år som spelar innebandy sedan många år. Har haft mindre problem genom åren (knä) som gått över genom bättre stretch, är ovanligt seriös med sin stretch numera. Han har nu problem med höft/ljumske som gav sig tillkänna i pausvilan under match. När han skulle kliva in på planen kunde han inte lyfta benet över sargen. Går hos sjukgymnast som lokaliserat problemet. Sartouriusmuskeln. Han har rätt kraftig svank som SG ser som en del av problemet. Han har fått i ordination att träna mer core och kör olika pass på sats för detta. Gör det väldigt bra och seriöst men tålamodet hos en 15 åring är väl lite sisådär. Kan inte sedan ett par veckor springa utan att det gör ont, 1-10 är smärtan 7. Får ont av att ta på sig byxorna. Smärtan finns redan på morgonen. Nu till frågorna: kan stretch av höftböjaren utlöst problemet? Hur lång tid brukar det ta innan han märker skillnad? Kan såklart vara andra problem, har du tips på vanliga sådana?
  Tack för en intressant sida!
  Med vänlig hälsning, Ola

  • Hej,

   Trist att höra om problemet. Jag kan tyvärr inte ge dig några bra svar. Det skulle bli rena gissningar med den infon jag fått och så arbetar inte jag. När det gäller smärta är det ofta inte bara en orsak utan flera och inte bara biomekaniska. Låt legitimerade terapeuter ställa diagnos och ge er redskap för att komma tillbaka. Känns det inte som att det blir bättre bör ni kolla upp det med någon annan för en second opinon.

   Jag tror dock inte att lösningen ligger i att träna mer bål och framför allt inte i gruppträningsmiljö utan få ett personligt utformat program efter din sons förutsättningar och behov.

   Jag hoppas att ni snabbt kommer till en lösning!

   Med vänlig hälsning,

   Erik

   • Hej och tack för ditt svar. Vi har gått vidare med att med ultraljud hitta problemet i ljumsken. Höftböjarsenan var förstorad, allt annat såg ok ut. Därefter har vi varit på Idrottsskadespecialisterna i Stockholm. Där upptäckte man låsningar i ländrygg och inaktiv sätesmuskel. Detta har då skapat problemen på ”framsidan”. Nu har jobbet börjat med att aktivera sätet samt mjuka upp de väldigt spända musklerna i höftens framsida. Höftböjaren får vila till en början. Behandling varannan dag med tryck/massage så får vi se hur det går. Det känns som han är på rätt väg.
    Med vänlig hälsning, Ola

   • Hej Ola,

    Kul att höra att det går framåt och att ni fått hjälp. Jag hoppas det fortsätter så och att problemet snart är borta.

    Med vänlig hälsning,

    Erik

 31. Hej! tänkte bara kolla med dig om du hade några bra tips på stretchövningar om man nu har för kort muskulatur i baksida lår? tacksam för svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s