Vill du bli bra på något? Ge det tio år.

Mellan tummen och pekfingret kan man säga att det tar tio år att lyckas, oavsett vad det är man vill bli riktigt bra på.

Träning och coaching är de områden där jag vill bli bäst. Och jag försöker –månad för månad, år för år – att utvecklas åt det hållet genom att gå utbildningar, läsa böcker och inte minst att träna andra.

Framgångsfaktorn höftar 10000 timmar

Nyligen läste jag Malcolm Gladwells bok Framgångsfaktorn som skapar vinnare där han berättar varför och hur människor når framgång. En viktig del är hårt arbete, i regel 10000 timmar, för att lyckas och bli duktig, oavsett område.

Anders och Anders: ge det tio år

Igår lyssnade jag på två föreläsare, Anders Szalkai (löpare) och Anders Lindsjö (tyngdlyftare). Den gemensamma nämnaren i deras budskap var detsamma som Gladwells, det krävs hårt arbete. De pratade om att man måste ge det 10 år, det vill säga också ungefär 10000 timmar.

Gör det inte svårt för dig

Tyngdlyftaren Anders Lindsjös föreläsning handlade om periodisering av olympisk lyft och grundövningar. Det finns väldigt många parametrar som du kan förändra för att du ska nå dina mål. Men budskapet var: keep it simple. Arbeta hårt, utmana dig själv och använd saker som har funkat och fortfarande funkar. Det kommer troligtvis hjälpa dig mer än att du har ett optimalt program på pappret. Tillhör du den yttersta eliten inom ditt område så krävs det oftast ett mer invecklat program.

Annonser

2 thoughts on “Vill du bli bra på något? Ge det tio år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s