Färre knäskador med perfekta rörelser


Bild från Arbetarbladet, foto David Holmqvist

Idag läste jag andra artikeln på kort tid som talade för skadeförebyggande träning för kvinnliga fotbollsspelare. Jag hoppas det är ett tecken på att bra fysträning får en större roll i svensk fotboll framöver. 

Enkel träning skyddar fotbollsknän publicerades i DN idag och Ny svensk metod ska minska knäskador för någon vecka sedan.

Bredare höfter en av orsakerna till kvinnors knäskador
Tjejer drabbas av knäskador oftare än killar, delvis på grund av anatomiska skillnader mellan könen. Tjejer har till exempel generellt bredare höfter, vilket gör att de får en annan (biomekaniskt sämre) vinkel mellan höft och knä. Därför är det extra viktigt för tjejer att träna skadeförebyggande.

Rätt övningar på rätt sätt är en förutsättning
Övningar som kan förebygga skador är knäböj på ett och två ben, utfall i olika riktningar samt ”landningskontroll” vid olika hopp. Men det är bara exempel, naturligtvis finns det många som kan ha positiv effekt. Vad som däremot är viktigt är hur övningarna utförs. Det krävs perfekta rörelsemönster för bästa resultat.

Perfekta rörelser innebär att:

 • rätt muskler arbetar,
 • med rätt ansträngning
 • vid rätt tillfälle
 • samtidigt som du har mobilitet, stabilitet och flexibilitet på rätt ställen.

Utöver det behöver träningen innebära rörelse i alla tre rörelseplan, eftersom de påfrestningar kroppen utsätts för i idrotten sker på det sättet.

Forskningen bakom artiklarna visar goda resultat
I de båda artiklarna refereras det till studier där man fick väldigt bra resultat av den här typen av träning för tjejer. Hela 80 respektive 77 procent färre knäskador (av den typ som går att förebygga) uppstod i grupperna som hade tränat på ”rätt” sätt jämfört med kontrollgrupperna, som tränade som vanligt. 

Förhoppningsvis leder den här typen av resultat av svensk forskning till att fler idrottsföreningar förstår vikten av att använda sig av bra styrke- och rörlighetsprogram.

Annonser

5 thoughts on “Färre knäskador med perfekta rörelser

 1. Tjena Erik!

  Hittade bloggen av en ren slump. Väldigt läsvärda inlägg, ska definitivt följas! Hur går det annars, du kör vidare med SATS och fotbollen?
  Själv arbetar jag kvar på World Class och det flyter på rätt bra.
  Ha det gott,

  Mvh Erik

  • Hej Erik,

   Kul att du gillar inläggen!

   Jag arbetar kvar på SATS som pt och lärare på diverse utbildningar. Jag kör ingen fotboll i år, vi får se vad som händer i framtiden. Har också fått ett nytt uppdrag i dagarna, men det skriver jag om lite längre fram.

   Vilket Worldclass kör du på?

   Kul att höras igen.

   Mvh Erik

 2. Låter som att du har fullt upp. Jag jobbar ute i Saltsjöbaden och har gjort så ett par år. Trivs bra även om det ligger lite off så att säga. Bor du kvar i Solna? Vore roligt att utbyta lite erfarenheter över en fika vid tillfälle? Mvh Erik

  • Hej Erik!

   Ja, det är mycket att göra men det är endast positivt. Jag och familjen bor fortfarande kvar, känns kanon här. Kul att du trivs i Saltsjöbaden.

   Det låter kul med en fika, jag har kvar samma nummer då det är bara att höra av dig så styr vi upp något.

   Ha det gott!

   Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s