Området med smärta är sällan källan till smärta

När du har ont någonstans är det sällan just där orsaken till problemet sitter. Inga konstigheter för en hantverkare. Börjar det rinna vatten från ventilationen inne i ett hus nöjer man sig inte med att täta vid trumman där det rinner. Om inte först, så åtminstone tidigt, ser man till att kartlägga var vattnet kommer in och  rättar till problemen där.

Olika smärta kan ha samma orsak
Jag möter dagligen människor som upplever smärta omkring nacke, axlar eller händer. Trots att smärtan upplevs i olika kroppsdelar kan problemet som orsakar smärtan vara detsamma. I det här fallet kan svaret vara aktiva triggerpunkter i en liten muskel som många får problem med, infraspinatus:

Triggerpunkter kan liknas vid en knut på ett rep 
Triggerpunkter är muskelknutor som kan orsaka smärta, svaghet i muskulaturen och felaktiga rörelsemönster. Triggerpunkter på en muskel kan liknas vid en knut på ett rep. Om du drar i repet (stretchar muskeln, exempelvis) utan att först arbeta bort knuten så kommer knuten att sitta hårdare istället för att repet förlängs. En hårdare knut = större problem. Aktiva triggerpunkter är de som gör ont oavsett beröring.

Infraspinatus med sina triggerpunkter
Bilden nedan visar infraspinatus med triggerpunkter och kring vilket området utstrålningen/referenssmärtan sker.

Varför är triggerpunkter i infraspinatus ett problem?
Triggerpunkter i infraspinatus hindrar muskeln från att göra sitt jobb (att stabilisera överarmshuvudet i ledkapseln) fullt ut, vilket gör att axlarna börjar inåtrotera.

Det som sedan händer är en sorts dominoeffekt. I och med att axlarna blir framåtroterade blir bröstmuskeln stel och kort, skulderbladen roterar utåt – vilket skapar stress på muskulaturen i mellersta delen av ryggen – armarna åker lite framåt i ledkapseln och skapar tryck mot överarmshuvudet, skuldrorna åker upp och övre trapezius blir stel och påverkar i sin tur nacke och huvud.

Mycket som händer på grund av några triggerpunkter? Summan blir dessutom att smärta kan uppstå nästan var som helst. Därför upplever vi kanske att vi har helt olika problem fastän de bottnar i ett och samma.

Vid följande problem är det läge att utvärdera infraspinatus:

 • Axelproblem
 • Problem med övre delen av ryggen
 • Nacksmärta
 • Huvudvärk
 • Smärta i arm, armbåge och hand

Och lösningen?
Likt läckan in i huset kommer triggerpunkter aldrig att utplåna sig själva, utan fortsätta att orsaka problem till dess att någon tar tag i dem.

Är du utbildad terapeut är triggerpunktsmassage en given lösning. Vill du komma åt punkten på dig själv kan du massera bort många problem med foam rollers, the stick, tiger tail eller en lacrosseboll.

Annonser

2 thoughts on “Området med smärta är sällan källan till smärta

 1. Jag har en fråga angående om axelskador. När jag tränar bröst så händer det att jag får ont i högra axeln. Vad kan det bero på? Och när anser du att det är dags att gå till en doktor för att kolla upp det?

 2. Hej Benjamin,

  När det gäller axelproblem så finns det väldigt många orsaker som kan leda till smärta. Det skulle exempelvis kunna bero på bristande mobiltet och/eller stabilitet, det kan bero på överbelastning, strukturella förändringar för att ge dig några saker som vanligtvis orsakar problem.

  Jag tycker att du ska kontakta en kompetent terapeut som kan utvärdera ditt problem. Smärta är aldrig något bra och bör undersökas. Jag skulle kontakta en naprapat först istället för en läkare.

  Mvh Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s