Det här är en dålig övning, del 1

Övningen drag mot hakan med skivstång kan helst strykas ur träningsböcker och program, eftersom nackdelarna är större än fördelarna. Och vill du absolut utföra övningen, byt träningsredskap!

Känner du igen rörelsen?

Nackdelarna är större än fördelarna
Övningen drag mot hakan med skivstång stimulerar övre delen av kappmuskeln och mellersta deltamuskeln. Men nackdelarna med övningen överväger klart fördelarna. Den största risken är att drabbas av inklämningssyndrom i skuldrorna (impingement syndrome).

På bilden nedan: Supraspinatussenan är den vitare delen av det som på bilden kallas inflamed tendon. När armen lyfts åt sidan (för högt, eller samtidigt som den är inåtroterad) minskas utrymmet för senan och eller slemsäcken, bursa filled with fluid, vilket orsakar inklämning. 

Att inte ha skadat sig hittills är inte en garanti
Att ha gjort övningen under många år – till exempel under en viss typ av pass – och inte skadat sig hittills är ett dåligt argument för att fortsätta göra den. Den typen av resonemang skulle kunna tala för att du kan strunta i bilbälte eftersom du hittills inte varit med om en bilolycka.

Övningen är ett test för inklämningssyndrom
Neer’s Test, som används av läkare och terapeuter för att testa och diagnostisera inklämningssyndrom, är samma rörelse som drag mot hakan med skivstång. Om patienten upplever smärta, främst mot slutet av testet när armen hålls högt, kan man misstänka inklämning. Kontentan blir att om du gör övningen ofta på gymmet, finns det risk att du också får göra den inför en läkare längre fram.

Och för den som ändå inte kan slita sig…
Om du trots riskerna tänker fortsätta med den här övningen (att jag tycker det är en dålig idé kan inte komma som en överraskning vid det här laget) så är det mer skonsamt för skuldrorna att utföra den med hantlar, alternativt i en kabelmaskin med rep, eftersom du då kan hålla handlederna i en position som inte leder till problem med ulnarnerven, vilket också skyddar skuldrorna. Och lyft inte armbågarna för högt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s