Bli en bättre talare

Att tala inför andra och göra det bra är kanske en konst men framför allt en träningssak. Om du vill lära dig att hålla föredrag inför flera hundra , en mindre grupp  eller glänsa på ett bröllop så kan några enkla tips hjälpa dig lyckas.

Magnus Lindkvist höll för en tid sen workshoppen Hålla föredrag – street style som deltog i och blev verkligt inspirerad av.

I korta drag lärde jag mig att tänka på det här:

1) Ta förberedelserna på allvar.

Öva på talet i samma lokal som du senare ska prata i. Glöm inte att värma upp rösten och framför allt konsonanterna, det gör att du talar tydligare.

2) ”Agera flygkapten.”

Börja dagen/framträdandet med något vardagligt, utan verklig betydelse för ”resenärerna”. Ingen kommer ändå ihåg det första du sa. Därefter sätter du igång. Våga pausa under framträdandet, det skapar en känsla av trygghet.

3) Anpassa energin till just det här tillfället och variera den under framförandet.

Ta in rummet och känn vad som passar för stunden, för just den här gruppen. Använd också olika mycket energi under ditt framträdande, för att skapa dynamik och intresse.  

4) Början (efter den vardagliga öppningen) och slutet är viktigast.

Ska du vara mindre bra någon gång, var det i mitten. Om du ska prata en hel dag, undvik att inleda eftermiddagen – när deltagarna kan vara lite dästa – med väldigt viktig information.

5) Använd hjälpmedel.

Ta gärna med rekvisita och involvera den i ditt tal. Det är lättare för lyssnarna att komma ihåg något som de kan kopppla till ett bildminne eller en liknelse.

6) De dåliga tillfällena gör dig bättre.

Bra framträdanden är bra, men det är de dåliga som utvecklar dig som talare. Våga be om feedback och ta till dig konstruktiv kritik.

Se Magnus Lindkvist prata:

Annonser

2 thoughts on “Bli en bättre talare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s