Biggest Loser – värdelöst ur hälsosynpunkt

Jag brukar inte titta på Biggest Loser (USA) men igår såg jag en del av programmet. Som underhållning är det okej, men ur en hälso- och träningssynpunkt är det värdelöst och vilseledande.

Största problemet med konceptet är att det stimulerar en felaktig uppfattning om träning och viktminskning:

 1. Det är siffran på vågen som gäller,
 2. du gör något fel om du inte går ner flera kilo i veckan
 3. och lösningen på det är att ta i mer.
 4. I slutändan handlar allt om viljestyrka.

Sled Pushes, plyometriska övningar och löpning i uppförsbacke är några av övningarna som deltagarna får utföra. Hård träning och absolut inga övningar för människor som är sjukligt överviktiga. Men konceptet är inte heller grundat på bästa träning utifrån individens förutsättningar utan utformat för att skapa förutsättningar för sensationell dramaturgi och underhållning.

Ett exempel från igår: Två vältränade personer springer runt och skriker åt sina klienter, som inte tränat alls, att de ska köra hårdare och hårdare. Vid ett tillfälle blir en av tränarna helt exalterad när hans klient på 170 kg springer 8 km på löparbandet. Vid det tillfället kunde jag inte sluta tänka att han (tränaren) måste vara sjukt korkad.

I backspegeln: Två deltagare kollapsade under premiären på förra säsongen 8 när de skulle gå 1,6 km. Deltagarna tränar 5-6 timmar/dag under sina 9-10 veckor och följer noggrant uträknade dieter. Fullkomligt rimligt? Jag är mycket nyfiken på skadefrekvensen hos deltagarna, men gissar att det är något produktionsbolaget planerar att hålla hemligt.

Finalvägning; ingen mat, vätskedrivande och bastu
Ryan Benson, vinnare av första säsongen, gick ner mängder med kilon. Sista dygnet innan finalen varken åt eller drack han samtidigt som han bar gummidräkt och tränade hårt. Resultatet: minus 5-6 kg. Medaljens baksida: han kissade blod. De fem följande dygnen gick han upp 15 kg, men vad är väl hälsan mot några sköna slantar?

Kai Hibbard, finalist i säsong 3, skriver i sin blogg att två veckor före finalen började hon dehydrera sig med diuretika och sitta i bastun.

I dehydrated off 19 pounds in the last two weeks before the BIG weigh in. I stopped working out, I stopped eating solid food after eating only protein and asparagus (a diuretic) for a couple of days, then I had two colonics and spent the night before the weigh in in and out of a sauna for about six hours. Kais blogg

Hur gick det sen då?

 • Ryan Benson, vinnare 1, startade på 330, vann på 208. Enligt NBC väger han idag ca 300 pounds = 90 % av hans startvikt. 
 • Matt Hoover, vinnare 2, startade på 339 pounds och vann på 182 pounds. Han väger nu 237 pounds = 70 %.
 • Erik Chopin, vinnare 3, startade på 407 och vann 193 pounds. Idag: 360 pounds = 88 %. 
 • Bill Germanakos, vinnare 4, startade på 334 pounds och vann 170 pounds. Han väger idag 207 pounds =61 %.
 • Ali Vincent, vinnare 5, (första kvinnliga) startade  på 234 pounds och vann på 122 pounds. Idag 125 pounds =53 %.

För en del går det bra, för andra mycket sämre.

Jag ser Biggest Loser som ett experiment på temat ”vad man kan få människor att utsätta sig för när motivationen är mycket pengar”. För vettig träning och kost för sjukligt överviktiga människor måste utgå ifrån säkerhet och att förändra beteenden långsiktigt.

Såhär säger Kai Hibbard, finalist säsong 3:

Annonser

10 thoughts on “Biggest Loser – värdelöst ur hälsosynpunkt

  • Hej, den vikt som deltagarna har gått upp igen efter tävlingens slut är består generellt av vätska och fett. Det handlar om att dom efter programmet slut inte kunnat lägga ner samma tid på träning och heller inte orkat hålla en lika strikt diet.

   Mvh Erik

 1. jag tycker du bör kolla mer än den lilla bit du kollade på häromdagen. se en säsong och ge därefter ditt omdöme. du skriver att du inte brukar kolla på – men att du såg en del igår… – det är som att läsa några sidor ur en bok. och i dina exempel på tidigare deltagare så är det fint att du tar upp en handfull av de över 100 som varit med – förmodligen skulle man kunna argumentera åt andra hållet och också ta upp en handfull goda exempel. men det säger ju ingenting.

  • Hej,

   Om du hade läst datumet för när jag skrev inlägget så skulle du se att det var den 8/2-2011, alltså har inlägget inget att göra med gårdagens program eller den här säsongen överhuvudtgaet.

   Mvh Erik

 2. Jag har sett amerikanska BL en kort stund nån enstaka gång och då skulle de näst intill bada i muffinssmet men inte smaka nåt – straffet kom om man råkade smaka. Just de vulgo-inslagen följde väl inte med till Sverige men det är ju makalöst dumt och förnedrande. Såg en gång reportage från en amerikansk fett-klinik där de bl.a. gjorde gastric bypass. Vad var det första en opererad person fick att äta? En person på flera hundra kg som kanske inte ätit riktig mat i hela sitt liv utan bara fabicerad processad konstgjord ”mat”. Vad gav sjukhuset dvs. läkare med ganska lång utbildning får man gissa? Jo GRÖN JELLY, sån där dallrande pudding. Jag tyckte dte var så häpnadsväckande korkat att man börjar ju undra om det är sadister till läkare som livnär sig på försäkringspengar.

  • Hej,

   Jag anser också att Biggest Loser Sverige är bra mycket bättre än förlagan i USA. Mitt inlägg i ämnet är från Februari 2011 så det har inget att göra med årets upplaga. Man ska tänka på att det inte är ett träningsprogram utan ett underhållningsprogram vilket ofta leder till bisarra inslag som inte leder till något gott.

   Mvh Erik

 3. Jag har också reagerat på invägningarna. Framförallt har det varit när de tävlar i antalet % de gått ner. En man som väger 200 kg kan gå ner 50% och ändå vara lite överviktig medan en kvinna som väger 100 kg och går ner lika många procent blir underviktig. Det var rätt tydligt i gårdagens final som jag inte såg ända till slutet men hon som ledde när jag slog över såg väldigt skinntorr ut… Dessutom måste alla ha på sig utslätande korsetter eftersom man får väldigt mycket extrahud om man förlorar vikt så snabbt, detta kan bara tas bort genom plågsamma operationer. Och detta vill man ju inte visa allmänheten!

  • Hej,

   Absolut blir det mycket lättare för en mycket överviktig att gå ner mer i vikt.

   Det blir precis som du säger med huden. Den har blivit uttänjd under åren och extremt överviktiga kommer ha massor av överflödig hud som dom behöver operera bort.

   Mvh Erik

 4. Mycket bra artikel Erik. Av en händelse så fanns det en undersökning som gjordes efter de 2 första säsongerna som resulterade i en artikel från LA( glömt vilken dessvärre ) där just den frågan från en friskvårdskonsulent på hur mycket skador som varit under programmet och hur deltagarna hade mått psykiskt .

  Hela 56% ( kan ha varit högre då jag inte exakt kom ihåg )av deltagarna hade nästan dagligen fått små eller större skador av de övningar de fått göra och eftersom artikeln skrevs innan del 2 gick igång skickades en stämning till deltagarna för kontrakts brott med en enorm summa inflikades i stämningsansökan. Artikels tonades ned och togs tillbaka då det hade kostat alldeles för mycket för att spinna vidare på.
  Mobbning hade förekommit och en del kränkande behandlingar deltagarna emellan även

  Money talks! .

  Deltagarna får skiva på ett sekretess avtal som är i stort sätt vattentätt under inspelning och medför att du inte får oavsett vad som händer gå ut i media med detta.

  Sensations TV drar publik och kammar in miljoner till respektive TV kanal , där finns inte utrymme för långsiktigt tänkande eller planerade för att skapa förändring eller full förståelse vad kroppen klarar av och vad behöver för att hålla sig frisk.

  Sånt skit snack vill ju ingen höra.

  Jag kom ihåg detta och min reaktion då jag var i USA då och vad svårt det var att få gehör för min förfäran rent ut sagt.

  Vadå det är väl bra att de får pisk att röra på fläsket var en kommentar… från…en PT, Golds Gym :-/ himmel.

  Jag hoppas vi i Sverige har bättre förstånd samt högre moral och går enbart på sensationslystnad då vi anses ligga bland de främsta i världen inom friskvård och träning.

  Tror du Erik har bevisat med din artikel att …ja det har vi.

  Hoppfull

  Silla

  • Tack för din kommentar Silla,

   Självklart ät det pengar som styr i underhållningsbranschen. Kanske dom skulle vara tydligare att förklara att det är ett underhållningsprogram och en tävling och inte optimal träning för dessa individer. Jag är säker på att vi i mångt och mycket ligger långt fram i Sverige och slipper därför se de mest korkade sakerna som deltagarna i USA utsatts för.

   Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s